КОЛЕКТИВ

Александра Мишић

                                                    

АЛЕКСАНДРА МИШИЋ

професор српског језика и књижевности

 

Професор Александра Мишић рођена је 1.1. 1970. године у Чачку. Завршила је ОШ „Филип Филиповић“, потом Гимназију у Чачку. Студије књижевности на Филолошком факултету у Београду завршила је 1993. године (група : српска књижевност и језик). Дипломски рад одбранила је код проф. Слободана Ж. Марковића. Као професор српског језика ради од 1994. године.

У Клубу Гимназије припремила је књижевно вече о Јовану Дучићу 1996.

У оквиру циклуса „Четвртком у Гимназији“ који се одржавао током 1997. године, проф. Мишић одржала је јавни час о песнику Милошу Црњанском .

У школској 2005/ 2006. била је ментор и писац рецензије ученику Стефану Мишковићу, (касније проглашен и ђаком генерације), на литерарном конкурсу „Десанка Максимовић“ . Конкурс је организовала Ваљевска гимназија и Стефан је освојио прво место и награду – штампање збирке песама „Сјај једног тренутка“ у издању Српске књижевне задруге.

Водила је летопис школе 2005- 2009. године.

На литерарним конкурсима (Дисово пролеће, „Шантићеви дани“, Лимске вечери поезије, Београдско огледање, Вукова задужбина,“Душко Трифуновић“ Кикинда, „Мика Антић“ Бачка Паланка ...) њени ученици освајали су највише награде. Од многих имена, издвајају се, по таленту и вишеструко награђивани, Василија Зоћевић, Анђела Ловречић и Лазар Биорац, сада студенти филолошких факултета.

Професор Александра Мишић одржала је успешне угледне часове : „Деспот Стефан Лазаревић као владар и песник“ 2016. у корелацији са историјом са проф. Славицом Негојевић 2013. и „Андрићев роман „На Дрини ћуприја“ у корелацији са историјом , са проф. Драгицом Јековић, 2014. године. Угледни час под називом „Просветитељство, одлике, значај, одјеци“ проф. Мишић одржала је 2016. године.

Осмислила је бројне песничке вечери :

- „Јапан у срцу“ о култури и обичајима Јапана, 2014.

- „Русија у срцу“, (песме руских песника казивале и колеге) , 2014.

- „Имао се рашта и родити“, вече посвећено стваралаштву П.П. ЊегошА ( поезију казивале колеге-професори Гимназије), 2013.

- „Србија виђена очима Американца“, гост- Чарлс Кетер из Канцеларије за међународне односе у Новом Саду , 2014.

- о Милошу Црњанском : „Од Сербије до Суматре“ ( адаптација драме „Маска“), 2013.

- „Напред у славу“, програм посвећен истакнутом мајору Првог светског рата , Драгутину Гавриловићу, нашем Чачанину, ( у Дому културе и реприза у Гимназији), 2014.

- о стваралаштву завичајног песника Ранка Симовића у оквиру пројекта РЦ , 2016.

- „И сад твоји прсти пишу моју песму“ ( поетско-сценско вече у оквиру манифестације 2013. „Дисово пролеће“, у сарадњи са колегиницама из Економске и Техничке школе, у Дому ученика ).

- вече са глумцем Милутином Милошевићем, у оквиру прославе 180 година Гимназије 2017.

- вече посвећено проф. к њижевности Надежди Наци Ерић, ( са колегиницом Аном Ранђић) 2017.

- предавање Јасне Димитријевић, директора Коларчеве задужбине „Културне потребе младих , 2017.

Осмислила представљање књига ( уз присуство аутора):

-          После шездесет година“ Ранка Симовића о сећањима некадашњег гимназијалца 2012.

-          Хвалоспеви смислу“ Душка Јевтовића 2015.

-          Terra d` oro Милкице Милетић( роман је добио Деретину награду) 2013.

-          Благословени и проклети“ Миће Миловановића 2013.

-          Ходочашће у земљи вукова“ 2014.

-          Зашто сам живео само један сат“ Виктора Давидовића у Дому културе 2018.

-          Ходочашће на исток“ Милорада Токовића у Дому културе 2017.

-          Мој рођак Фејсо“ арх. Душка Милошевића 2017.

-          Искушеник“ Богдана Максимновића“ 2017. У  Удружењу књижевника и реприза у Дому културе у Чачку

Учествовала у програму „Стиховање изнутра“ у организацији РЦ , 2018.

У току школске 2017/2018. године била је ментор Анастасији Рогановић у оквиру истаживачког пројекта РЦ. Анастасија је освојила прво место на Републичкој смотри талената одбранивши рад на тему „Говорна култура гимназијских професора“.

У више наврата била је члан жирија на такмичењима у лепом говору, рецитовању и на литерарним конкурсима.

Присуствала је многим семинарима и стручним скуповима („Израда и примена тестова знања“, „Добра припрема за час-успешан час“, „Тематски и интердисциплинарни приступ планирању наставе“, „Формативно оцењивање у средњем образовању“, „Зашто је важно самовредновање ученика“, „Портфолио запослених у образовању- фактор професионалног развоја“, „Рад одељењских старешина и одељењских заједница“, „Управљање стресом деце, наставника и родитеља“, присуствовала Првој Међународној конференцији наставника и стручних сарадника Моравичког округа „Оснаживање професионалних компетенција запослених у образовању“ итд)

Рецензије књига:

-          Гарсон је имао душу“ професора Љубомира Радивојевића Шаје

-          Искушеник“ Богдана Максимовића

-          Зашто сам живео само један сат“ Виктора Давидовића“

-          Флаута-фрула од искона“ проф. Миодрага Азањца

 -      "Делиријум" Миће Миловановића

-      "Очи" Јелене Ћусловић 

 

Одговорни уредник, лектор и коректор Годишњег извештаја од 2017. године.

 

Организовала је у Гимназији  промоције књига Александра Бећића (25.12. 2018) и Јелене Ћусловић (17.1.2019).

Са колегама Владимиром Димитријевићем, Слободаном Николићем, Аном Ранђић и Милошем Ирижанином говорила је о поезији Бране Петровића на књижевној вечери у Гимназији у марту 2019.

Ментор је ученицима Гимназије у Регионалном центру за таленте у школској 2018/2019.  (Лука Дамјановић I1 освојио је друго место на Републичком такмичењу у Панчеву, Милица Стојић II9 остварила је пласман на Републичко такмичење, а Вања Гостиљац II9 добила је специјалну диплому и максималан број поена за одбрану рада на Регионалном такмичењу).

На највишем нивоу такмичења у лепом говору (окружни ниво) њена ученица Милица Јовановић IV5 освојила је у јануару прво место.

У оквиру конкурсаДисово пролеће, који расписује Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” из Чачка, у области поезије њена ученица Јана Радмилац II9 освојила је друго место.

У октобру 2018. Била је рецензент књиге „Искушеник“ Богдана Максимовића у Народној библиотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу, док је у истом овом месецу говорила на књижевној вечери  у Сремским Карловцима. У новембру је о књизи истог аутора говорила у Кући Ђуре Јакшића у Београду.

Припремила је ученике заВече хумора и сатиреу децембру 2018. и Вече руске књижевности14.11. 2018.

У част Светског дана поезијеимала је у марту са ученицима одељења I1 јавни поетски час на Градском тргу  у јуну  2019.

У фебруару 2019. говорила је у Дому културе, поред колеге Владимира Димитријевића и ауторке, о роману„Очи” Јелене Ћусловић.

У фебруару 2019.   учествовала је на представљању романа „Делиријум“ чачанског књижевника Миће Миловановића  (прво књижевно вече у новој библиотеци).

У јуну 2019.   припремила је програм „Степенице” у Дому културе у коме је учествовало двадесет ученика Гимназије. Том приликом, ученици од првог до четвртог разреда казивали су поезију на турском, грчком, руском и хебрејском језику и извели сценске приказе савремених српских аутора. У истом месецу говорила је на представљању талената Регионалног центра из области књижевности у Дому културе.

Учествовала је на неколико стручних скупова (о поезији Бране Петровића поводом јубилеја школе у Слатини, на јавној расправи Програмског савета РТС-ао језику и писму, на Стручном скупу о поезији Добрице Ерићау Градској библиотеци).

Члан је Главног одбора манифестације „Дисово пролеће”.

Објављен јој је стручни рад у методичком часопису „Школски час” (двоброј 3-4 за 2019).

Слободан Николић

СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

професор српске књижевности са општом теоријом књижевности

 

Слободан Николић (рођен 6. марта 1970. године у Чачку). Завршио Гимназију у Чачку. Студије књижевности (српски језик и књижевност са општом теоријом књижевности) на Филолошком факултету у Београду завршио 1997. године (дипломирао код проф. Новице Петковића). Од марта 1998. године ради као професор српског језика и књижевности у Гимназији у Чачку.

Приредио књижевно вече посвећено Растку Петровићу у Дому културе – гостовали професори са Филолошког факултета (1999)

Организовао гостовање професора Ђорђа Трифуновића (2002) и академика Василија Крестића (2003) у Међуопштинском историјском архиву у Чачку

Говорио на промоцији књиге Чари завичаја – антологија чачанског песништва професора Милована Урошевића (2001) и књиге Високо је записано – од коби до Христа у делу Момчила Настасијевића проф. Владимира Димитријевића (2004).

Учествовао на Фестивалу једног писца (предавања: О животу и стваралаштву Растка Петровића 2002. и Авангардни контекст Громобрана свемира Станислава Винавера у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ - 2008; Покушај одређења места Момчила Настасијевића у српској књижевности у Музеју браће Настасијевић у Горњем Милановцу и Међуопштинском историјском архиву у Чачку - 2009)

У уређивачком одбору и редакцији часописа АРТ032 (1999-2009); у истом часопису објавио следеће радове: Слово светог Јована Златоустог о онима који се лажно куну - 2001; Смисао тела у поезији Растка Петровића, 2005; У водама ликовног стваралаштва – осврт на цртеже Растка Петровића - 2006; После потопа – српски надреализам јуче, данас, сутра - са Савом Стијеповићем - 2010 (два наставка); Пловидба окамењеног Халикарнаса (о роману Камени бродови Сава Стијеповића - 2012); Жиг у крину (о поетској прози Милана Ћаловића - 2012)

Припремио позоришну представу (у сарадњи са Драгом Ћирић и ученицима Гимназије) Краљ Лир Вилијема Шекспира у оквиру „Десетих позоришних сусрета ученика гимназија Србије“ (Театар Јоаким Вујић у Крагујевцу - 2006)

Уредио целокупну поставку Свечане собе у Гимназији 2007. године (са проф. Аном Ранђић)

Написао сценарио и организовао снимање документарно-играног филма о историји Гимназије (2007)

Лектор Зборника радова Народног музеја у Чачку, као и каталога Народног музеја (2005-2018)

Лектор издања Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку (2005-2018)

Рецензент књиге Необичне приче сликара Миливоја Марића; говорио на промоцији у Дворишту Народног музеја (са г-ђом Милицом Баковић – 2007)

Организовао промоцију књиге Антологија манастира Лавре са неумама из доба кнеза и деспота Стефана Лазаревића др Андрије Јаковљевића у Народном музеју у Чачку (2007)

Написао сценарио и био наратор документарног филма Кроз градачке векове поводом 600 година од првог помена града Чачка под тим именом (у сарадњи са г-дином Гвозденом Николићем) & Спремио, у сарадњи са Милицом Војиновић, свечану академију поводом централне прославе 600 година од првог помена града Чачка под тим именом & Спремио, у сарадњи са г-ђом Милицом Војиновић, програм Представљање града Чачка у Руском дому у Београду (2008)

Организовао (написао сценарио) промоцију књиге Културна ризница Чачка – од праисторије до савременог доба Делфине Рајић и Милоша Тимотијевића у Дому културе (2008)

Водитељ програма бијеналне међународне ликовне манифестације Балкан – отворена књига у Дому културе (са г-ђом Живком Дмитровић), у организацији Божидара Плазинића (2008, 2011. и 2013. године)

Наратор у позоришној представи Отац Прохор, рађеној по књижевном предлошку професора Милутина Миће Миловановића (2008)

Коаутор књиге Све је чисто и честито било и миломе Богу приступачно – избор текстова из народне књижевности за ученике од 1. до 8. разреда основне школе (са проф. Дејаном Крунићем) 2008. године

У оквиру обновљене делатности Заједнице дома и школе, заједно са проф. Владимиром Димитријевићем, организовао низ предавања истакнутих личности из области културег-дина Милоша Спајића, бившег дипломате (предавање о Светом владики Николају (2009);Представљање делатности Народне библиотеке Србије (учествовали Светлана Јанчић, заменик управника и руководилац сектора за библиотечко-информациону делатност и Ивана Николић, начелник Одељења селективне набавке) (2012); Петра Милосављевића, професора, теоретичара и методичара књижевности са Филолошког факултета из Новог Сада (предавање на тему Србистика – језик, писмо и културна политика Срба) (2013);промоције књига Етика и политика Томислава Новаковића и Камени бродови Сава Стијеповића (2013); дипломираног богослова Ђорђа Петровића (Анархичан принцип прошлости у хришћанском предању) и академика Димитрија Стефановића (Културно-историјски и музички догађаји у Европи– у сарадњи са господином Ђорђем Петровићем) (2014); представљање књиге Феномен ријалити програма ауторке Невене Миљановић-Петковић (у сарадњи са проф. Владимиром Димитријевићем – октобар 2015. и април 2016); ђакона и режисера Ненеда Илића под називом Вера и уметност (у сарадњи са проф. др Ђорђем Петровићем – октобар 2015); игумана Царске Лавре Студеница оца Тихона под називом Вредност унутарњег живота (у сарадњи са проф. др Ђорђем Петровићем – новембар 2015); представљање књижарско-кинематографске делатности Издавачке куће Бернар из Београда - гостовали господа Бошко Милосављевић и Никола Дробњаковић  (април 2016); доктора богословских наука господина Дарка Крстића Политичка димензија библијске приче о стварању – Књига Постања 1, 1-3(септембар 2016), представљање књиге Српско-грчки дипломатски и савезнички односи (1912-1918) др Александре Пећинар (децембар 2016), предавање доктора историјских наука господина Дејана Јечменице Српско царство и краљевство (успомени на 800-годишњицу српског краљевства)(мај 2017);Дан словенске писмености (о словенским језицима и ћириличном писму)Ксеније Радојичић, Невене Дучић и Гордане Недић из Руског књижевног клуба (јун 2017); доктора богословских наука Дарка Крстића Поштовање жене у библијском опису стварања човека у другој глави Књиге постања и доктора философских наука Андреја Митића Шта је конзервативизам (4. октобар 2017), предавање Образовање и медији доц. Петра Станојловића са Академије лепих уметности и мултимедија из Београда (3. новембар 2017), предавање Средњовековни Рудник у светлу археолошких истраживањадоктора археолошких наука Дејана Радичевића (17. новембар 2017), предавање Актуелност Милоша Црњанског у XXI веку и мушко-женски односи у његовој прози доктора књижевних наука Душице Филиповић (децембар 2017), предавање Како постати и остати добар писац проф. Зорана Живковића (мај 2018)...            

Организовао (селекција и коментари) пројекцију филмова у Гимназији под називом Књижевност на филму (2009-2012)

Спремио седам свечаних академија (са беседама) посвећених Светом Сáвви Србском у Гимназији

Написао сценарио и био водитељ завршне вечери (Светосавску академију) манифестације Савини дани у организацији Удружења „Култура и српство“ у Дому културе (2010)

Припремио темат 20-ог броја АРТ032 посвећен српским надреалистима (уводни текст После потопа и избор репрезентативних радова српских надреалиста) у сарадњи са господином Савом Стијеповићем (2010)

Члан жирија за кратку причу Културног центра Чачак, у сарадњи са проф. Дејаном Крунићем (2010)

Учествовао на промоцији монографије Хронологија Чачка: од праисторије до 2000. у Архиву Југославије, а у организацији Међуопштинског историјског архива из Чачка (2010)

Осмислио и реализовао Звучну читанку за средње школе – трећа и четврта година, одабрани текстови (у сарадњи са проф. Аном Ранђић и одабраним ученицима Гимназије) - (2011)

Организовао и ускладио, уз сарадњу ученика, хуманитарну помоћ (у виду хране, одела, хигијенског материјала...) социјално угроженим породицама на територији града Чачка (2009, 2010. и 2011. године помоћ је добило 10 породица)

Припремио половину темата 21-ог броја АРТ032 посвећеног румунском писцу-свештенику Виргилу Георгиуу (уводни текст и одломци из романа Бесмртници Агапије) - (2011)

Учествовао на књижевној вечери посвећеној Иву Андрићу (поводом 50 година од добијања Нобелове награде; са госпођом Маријом Орбовић и господином Зораном Богнаром) - (2011)

Осмислио (и био водитељ) књижевно вече Његошу и Дису у част  на којем је о поезији Петра II Петровића Његоша и Владислава Петковића Disa говорио Мило Ломпар, професор Филолошког факултета у Београду (2011)

Учествовао на промоцији едиције Десет векова српске књижевности у издању Матице српске, са академиком Миром Вуксановићем и професором Владимиром Димитријевићем (2011)

Рецензент књиге Жиг у крину Милана Ћаловића (2012)

Поводом 175 година постојања чачанске Гимназије организовао промоцију романа Камени бродови Сава Стијеповића и говорио о књизи; у часопису ART032 објавио рецензију истог романа (2012)

Учествовао у промоцији књиге Мој речник чачанских појмова Душка Милошевића у Дому културе (2012)

Осмислио (и био водитељ) књижевно вече на којем је промовисана књига Лирска историја музике – од Питагоре до Баха аутора Коље Мићевића (у организацији Градске библиотеке Владислав Петковић Dis) (2012)

Учествовао у промоцији књиге Сабране песме Бранислава Петровића у Народној библиотеци у Београду (у организацији EnglishBook-a из Београда – учествовали академици Матија Бећковић и Љубомир Симовић, глумац Тихомир Станић и књижевник Енес Халиловић) – (2012)

Написао сценарио (играна форма) и осмислио завршну манифестацију поводом прославе 175 година чачанске Гимназије (2012)

Организовао

Отворио изложбу фотографијаДрво живота – живот дрвета академског сликара Велимира Милићевића у Народном музеју у Чачку (2013)

Учествовао у обележавању 65-годишњице од оснивања и успешног деловања Међуопштинског историјског архива у Чачку (2013)

Осмислио (и био водитељ) књижевно вече Његош-Дис-Црњански  на којем је о метафизици у поезији Петра II Петровића Његоша, Владислава Петковића Disa и Милоша Црњанског говорио Мило Ломпар, професор Филолошког факултета у Београду (2013)

Осмислио (написао сценарио и организовао целокупно снимање) телевизијских реклама у вези са представљањем просветне делатности (емитовано на ТВ...) (2013)

Приредио књигу одабраних текстова професора Бошка Ћаловића (са професором Владимиром Димитријевићем) (2013)

Учествовао у реализацији пилот-емисије О историји српског језика у продукцији ТВ Галаксије 032 (2013)

Организовао пројекцију одабраних филмова под називом Токови сећања (избор и повремени коментари) за средњошколце (у сaрaдњи са Градском библиотеком Владислав Петковић Dis) (2014)

Учествовао у представљању едиције Памћеници Међуопштинског историјског архива у Архиву Југославије (2014)

У часопису Градац бр. 194-195 објавио текст Феномен Морисон (2014)

Учествовао у реализацији Академије (написао сценарио и био водитељ) у вези са прославом двестагодишњице Хаџи Проданове буне (Крстовдан 1814 – Крстовдан 2014), обележавању 80-годишњице од подизања Споменика свим изгинулим од 1912. до 1918. године на Чачанском гробљу (у сарадњи са Међуопштинским историјским архивом), као и отварању 27. Меморијала Надежде Петровић (2014)

У сарадњи са Градском библиотеком Владислав Петковић Дис организовао и учествовао у промоцији часописа Градац (бр. 194-195) (2014)

Одржао јавни час Легенда о Великом инквизитору : виђење светске историје очима руског књижевника и мислиоца Ф. М. Достојевског (2015)

Учествовао у реализацији Светосавске академије у Дому културе (у сарадњи са ЦО СПЦ при храму Светог Вазнесења Господњег у Чачку), а у оквиру обележавања стогодишњице смрти Надежде Петровић у обличавању и реализацији сценских приказа из живота уметнице (Надежда слави славу Светог Стефана у Минхену 1900. године и Ваљевска болница 1915. године - са ученицима Гимназије, госпођом Драганом Божовић, кустосом Уметничке галерије Надежда Петровић, и господом Владимиром Јоцовићем и Братиславом Јанковићем)(2015)

Учествовао у вредновању и био један од рецензената Читанке за четврти разред гимназија и средњих школа Издавачке куће Логос из Београда(јул 2015)

Учествовао у промоцији часописа Изворник Међуопштинског историјског архива у Архиву Југославије у Београду и Међуопштинском историјском архиву у Чачку (јун 2015)

Учествовао у програму бијеналне међународне ликовне манифестације Балкан – отворена књига у Дому културе (октобар 2014, 2016, 2018)

Учествовао у представљању рукописне збирке приповедака Обичне чачанске приче Душана Даријевића у оквиру манифестације Завичајни писци у оку професора у организацији Регионалног центра за професионални разој запослених у образовању Чачак (новембар 2016)

Учествовао у представљању књиге Приватна пошта Лазара Предојевића Јованке Живановић (март 2017)

Припремио текстове о Владиславу Петковићу Дису за учионицу која ће носити његово име (март 2017)

Учествовао у представиСа очима изван времена и злакојом се обележава 100 година од смрти песника В. П. Диса и Милутина Бојића (у организацији Подружнице Друштва за књижевност и српски језик за Моравички округ и Дома културе Чачак – април 2017)

Написао сценарио (са проф. Иваном Ружичићем), био наратор (са Софијом Димитријевић) и учествовао у изради документарно-играног филма (са Радисавом и Маријом Вучићевић) о новијој историји Гимназије (јул-септембар 2017)

У оквиру Културног програма Дома културе у Чачку одржао предавање под називом Мистериозни путеви рок музике – дуго путовање кроз ноћ (са господином Савом Стијеповићем; септембар 2017)

У оквиру Књижевног програма Дома културе говорио на промоцији романа Средоземље Сава Стијеповића (са господином Зораном Богнаром; децембар 2017)

Учествовао у Богојављенској академији, као и на концерту хора Свети Николај Жички  у Дому културе (јануар 2018)

У оквиру Књижевног програма Градске библиотеке Владислав Петковић Dis учествовао у представљању романа Умро сам у петак Ненада Гугла (фебруар 2018)

Одржао предавање Љубомир Мицић и Бранко Ве Пољански – зенитизам као жива авангарда у оквиру програма На маргини Дома културе (са Душаном Даријевићем и Савом Стијеповићем - октобар 2018)

Учествовао у манифестацији Дани патријарха Павла коју су организовали проф. др Драго Милошевић и ТОЧ (октобар 2018)

Одржао предавање Маргиналци и бунтовници југословенског филма („црни талас“ у југословенској кинематографији) у оквиру програма На маргини Дома културе (са Душаном Даријевићем и Савом Стијеповићем - децембар 2018)

Учествовао у програму обележавања десетогодишњице рада Српско-руско-белоруског пријатељства у Руском дому у Београду (фебруар 2019)

Учествовао у манифестацији Обележавање двадесет година од НАТО бомбардовања (март 2019)

Учествовао у завршној манифестацији 56. Дисово пролеће (мај 2019)

Учествовао у промоцији књиге Приче из Великог рата – сећања чачанских свештеника (јун 2019)

Припремио двотомно издање Час обнове – антологија књижевних текстова некадашњих и садашњих професора и ученика Гимназије (непубликовано; јануар 2018 - мај 2019)

Дејан Крунић

РАДНА БИОГРАФИЈА

 

ЛИЧНИ ПОДАЦИ

Име и презиме

Дејан Крунић

Занимање/професија

Професор југословенских књижевности и српскохрватског језика

Мејл адреса

-

ТРЕНУТНО РАДНО МЕСТО/УСТАНОВА

Образовање

Гимназија у Чачку, матурирао 1979. Филолошки факултет у Београду, Професор југословенских књижевности и српскохрватског језика

Испит за лиценцу за наставника, васпитача или стручног сарадника

положен

Радно искуство

ОШ ''7. октобар'' у Чачку

наставник српског језика и књижевности, од 1. 9. 1984. до 31. 3. 1992.

Гимназија у Чачку

наставник српског језика и књижевности, од 1. 4. 1992. до данас

ЗВАЊЕ

Педагошки саветник

Страни језици

енглески језик

ИНФОРМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ

 

Програми које користите, укључујући коришћење интернета

• word

 

Стручно усавршавање

 

 

Назив

Време

Начин учествовања

Учешће на акредитованим програмима стручног усавршавања

Права детета у образовању 

2011.

Присуство

Примена тестова знања у основној и средњој школи

2011.

Присуство

Школско оцењивање у средњој школи

2008.

Присуство

Одељењски старешина у савременој школи

2008.

Присуство

Уметничко читање и активни рад на књижевном тексту

2008.

Присуство

48. Зимски семинар, настава српског језика и књижевности у основним и средњим школама

2007.

Присуство

Медијска писменост

2003.

Присуство

Употреби рачунар у настави

2003.

Присуство

Школскo развојно планирање

2003.

Присуство

Ново градиво за бољу школу

2002.

Присуство

Увод у филозофско истраживање у образовању (филозофија за децу)

2002.

Присуство

42. Зимски семинар, настава српског језика и књижевности у основним и средњим школама

2001.

Присуство

Технике употребе интернета и рачунарског кабинета у настави

X 1999.

Петница

Присуство

Учешће на

осталим

облицима

стручног

усавршавања

Програм стручног усавршавања наставника и професора српског језика и књижевности Моравичког округа ,, Беседе о књижевним делима''

2012.

Излагање

Обука тренера за менторе у Заводу за унапређење образовања и васпитања

27.4.2012.

 

Стиче звање педагошког саветника

17.7.2012.

 

Учешће у

пројектима

У оквиру манифестације ''Фестивал једног писца'' у организацији Галерије ''Надежда Петровић'' одржао предавање ''Винаверова надграматика''.

5.9.2008.

Предавач

Поводом обележавања 170 година Гимназије, у оквиру програма ,,Гимназија граду'', одржао предавање о Ђури Даничићу.

новембар

2007.

Предавач

Квиз ''Игра знања'' од самог почетка (2002).

Циљ организовања ''Игре знања'' је промоција знања ученика и унапређивање васпитно– образовног рада школе.

2002–

2006.

Члан тима

Школско развојно планирање

2003-2005.

Члан тима

Организовао за ученике Гимназије, одлазак на камп у Сјеницу у оквиру пројекта ''Кампови 2002.'' (реализовани под покровитељством председника Владе Републике Србије др Зорана Ђинђића. На кампу реализовао курс ''Примена знања теорије књижевности у литерарном стваралаштву''.)

2002.

Организатор

и вођа групе

У оквиру манифестације ''Фестивал једног писца'' у организацији Галерије ''Надежда Петровић'' одржао предавање о драми ''Сабињанке'' Растка Петровића.

децембар

2003.

Предавач

У циљу подстицања иницијативе и слободе исказивања мисли, ставова и уверења ученика у организацији Књижевног клуба ''Драгослав Грбић'' са талентованим основцима реализовао радионице креативног писања. Резултат радионице је књижевно вече ''Деца песницима – песници деци'' (28. 2. 2002)

од 1999.

до 2002.

Аутор

програма и

реализатор

Поводом обележавања прославе 160 година Гимназије, у оквиру програма предавања ''Четвртком у Гимназији'' одржао предавање о древној индијској књижевности.

новембар

1998.

Предавач

У организацији исте школе у јануару и фебруару 1996. одржао циклус предавања о средњевековној српској књижевности

фебруар

1996.

Предавач

У организацији Школе страних језика ЕТС одржао циклус предавања о књижевности старог века

октобар и новембар 1995.

Предавач

Поезија Константина Кавафија

26.3.2012.

 

"Кажи ми, кажи, како да те зовем"
Предавање о проучавању личних имена, њиховом настанку и занимљивим именима. У другом делу предавања представљено је истраживање анализа имена ученика Гимназије.

5.12.2013.

Предавач

Објављени

радови –

чланци,

књиге... (наслов,

издавач, место, година)

Приредио ''Српски народни календар за 1996'', Агенција ''Чворак''

1995.

Приређивач

Приказ књиге ,,Манастир Вујан'' В. Глишића, Чачански глас.

1994.

Приказ

књиге

Објавио текстове о овчарско – кабларским манастирима у часопису ''Чачанско огледало''

април

1991. до

јула 1991.

Аутор

Аутор или

коаутор

(уџбеника,приручника,

радне свеске, збирке,

програма, пројекта,

дидактичког средства)

Избор текстова из народне књижевности за основну школу ''Све је чисто и честито било и миломе Богу приступачно'', Д. Крунић, С. Николић

2008.

Коаутор

Рецензент приручника ''Радна свеска из српског језика за III разред основне школе'', М. Весковић

1996.

Рецензент

Чланство у

домаћим и

међународним

стручним

организацијама, друштвима,

удружењима

Потпредседник књижевног клуба ''Драгослав Грбић''

од 1988.

до 2005.

 

Члан Уметничког савета Дома културе са мр Јеленом Ковачевић, др Ранком Симовићем, Зораном Хамовићем и Небојшом Брадићем.

од 2003.

до 2007.

 

Члан Управног одбора Градске библиотеке

од 1992.

до 1996.

 

Члан Управног одбора Културно-просветне заједнице

30.5.1997.

до2.2.2004.

 

Студијске

посете

(сврха,где, када)

Као део Школског развојног тима похађао семинар, активно учествовао у писању Школског развојног плана и ишао на студијско путовање у Марибор.

2006.

 

Информације о

менторству

У периоду од 2001. до 2006. био ментор професоркама Живки Поповић, Ани Ранђић и Ани Дробњак.

Пружам помоћ и подршку наставницима у професионалном развоју, а нарочито наставницима почетницима.

Учествујем у процесу увођења у посао наставника приправника (анализа посећеног часа наставника: атмосфера на часу, примена одговарајућих организационих облика рада, оствареност васпитно-образовних циљева и задатака часа, интеракцију ученик/ци-наставник, мотивацију за рад...).

Заједнички циљ свих нас који радимо са наставницима-почетницима је да приправника оспособимо за самосталан образовно-васпитни рад као и за полагање испита за лиценцу.

Квалификације,

знања, вештине

које поседујете

и сматрате да су

важне за посао

којим се бавите

Матијевић Владан , ''Ван контроле'', Дечије

новине, Горњи Милановац;

1995.

Лектор

Члан жирија фестивала ,,Креатив 10''

25. 9.

2010.

Члан жирија

Херцог Мирјана, Голднер Вуков Мила, ,,А онда су пепељуги легле паре на рачун'', Др Херцог и деца, Чачак, 2009.

2009.

Лектор

Шапоњић Ашанин Снежана, ,,Осамдесет година радости у Чачку'', Градски вртић, Чачак, 2008.

2008.

Лектор

У оквиру културно-образовног програма Дома културе у Чачку одржао предавање ''Зашто смо и како припитомили животиње и биљке'' инспирисано књигом ''Пушке, микроби и челик'' Џ. Дајмонда.

фебруар

2007.

Предавач

Биорац Весна, јеромонах Герман, ,,Манстир Стјеник'', Манстир Стјеник, Графички центар, Чачак, 2007.

2007.

Лектор

У оквиру литерарне секције Гимназије, одржао Курс креативног писања

2003.

Аутор

Нелсен Џејн, ''Позитивна дисциплина'', (превеле М.Бојовић и Д.Бјекић), ИГТ, Чачак, 2001.

2001.

Лектор

У сали биоскопа ''Сутјеска'' ученицима и професорима приказани су предвање и филм ''ЕВОЛУЦИЈА ХОМИНИДА'' у организацији професора Катарине Дуњић Мандић, Данице Милуновић и Дејана Крунића који су се постарали да део рада истраживачке станице Петници буде приказан гимназијалцима.

15. 9.

1999.

Из летописа

Гимназије за шк.

1999/2000.

У сарадњи са професорком Техничке школе у Чачку Весном Луковић реализовао циклус узајмих посета часовима.

Циљ оваквог начина рада био је компарација постигнућа ученика различитих школа применом истих метода и облика рада на часовима српског језика и књижевности.

Узимајући у обзир индивидуалне карактеристике и потребе развојног и образовног нивоа сваког појединог ученика Гимназије и Техничке школе, желели смо да утврдимо степен мотивације ученика за предмет који предајемо.

1997/1998.

Аутор

Уређивао школски лист основне шоле ,,7.Октобар'' који је награђен сребрном плакетом за неговање новинских написа.

1986.

Уредник

Име контакт особе у установи која може да потврди наведене податке

Иван Ружичић, директор Гимназије у Чачку

 

Одрастао сам у просветарској породици, у школском дворишту. Увек слушао о ђацима, часовима, животу школе. Испунио детињу жељу да постанем наставник. Слушао методику код проф. Милије Николиђа. Али, кад сам ушао у учионицу, схватио сам да је после толико припрема потребно још нешто: помоћ колега. И добио је. И научио да све што откријем и применим буде лепше ако поделим са другима.

Мислим да умем јасно и практично да упутим онога ко почиње да ради како да ради.

Посећивао сам часове колега, колеге су присуствовале мојим часовима. Учили смо једни од других и на часовима и током разговора о часовима.

Могу колеге почетнике да упутим како да постану коректни професори учећи од мене, а не копирајући ме.

КОЛЕКТИВ

КОЛЕКТИВ ГИМНАЗИЈЕ

GimnazijaKolektiv2

 

Директор школе

Иван Ружичић

Помоћници директора

Драган Андрић, професор физике

Драган Матијевић, професор филозофије

 

Српски језик и књижевност Енглески језик

Свјетлана Ђелошевић
Дејан Крунић Светлана Бугарчић
Драгана Протић Катарина Радовановић 
Владимир Димитријевић Биљана Мишовић
Александра Мишић Драгана Бошковић
СлободанНиколић Гордана Тодоровић
Биљана Бојовић
 
Ана Ранђић  
Ивана Васовић Немачки језик
Ана Петковић Данка Радовић
  Јасна Николић
 Историја Славица Даниловић
Дана Шиљковић Данило Ђуновић
Драгица Јековић  
Славица Негојевић  
Мила Лекић Француски и латински језик
  Иванка Танкосић
Филозофија и логика
Вера Габоровић
Драган Матијевић
Ружица Миловановић
 Наташа Васиљевић
Радмила Радмилац
 
Иван Ерић Социологија, устав и права грађана
Јелена Недовић
 

Светлана Томашевић
Географија
Нада Васовић
Милан Селаковић
 
 Весна Јованић Психологија
 Драшко Шарчевић Биљана Домановић
   
Математика Биологија
Зорка Ратковић
Душица Новитовић
Драгослав Бајовић Снежана Вранић
Марија Радовановић Оливера Јечменица
 Градимир Грујичић Вера Милановић
Ивана Андрејић Зорица Новковић
Марко Дамљановић  
Сузана Луковић Физика
Марија Стевановић Драган Андрић
  Бојана Лазаревић
Рачунарство и информатика Јелена Јоксимовић
Весна Матовић Мира Јанковић
Јасмина Вуковић Ирина Јокић
Светлана Вујиновић
Ирена Симовић
Љиљана Бојовић  
Данијела Милић  
Драгана Југовић - Луковић  Хемија
Марија Вучићевић
Јелена Броћић

Душица Јовановић
Музичка култура
Данка Вујичић - блог
Драгана Вељковић
Неда Југовић
Миријана Јаневскa
Зоран Срећковић

Мирјана Јевтовић


 Физичко васпитање Ликовна култура
Зоран Стефановић
Снежана Биорац
Зоран Брковић Оливера Гавриловић
Ивана Дикић
Алексамдар Бјелић Веронаука
Милан Дачић
  Ђорђе Матијевић
Примењене науке 2 Стефан Медар
Јасна Алексић

Грађанско васпитање
Умтност и дизајн

Анђела Лекић
Јелена Недовић
   
Језик, медији и култура Секретар школе
 Милица Томић Јадранка Витас, секретар школе
   
   
Појединац, група и друштво
Рачуноводство
Јелена Швабић Душица Петровић, шеф рачуноводства
  Зорица Симеуновић, административно финансијски радник
   
Раднице на одржавању чистоће Стручни сарадници
Драгана Перишић Катарина Дуњић Мандићшколски психолог
Дренка Јевтовић Невенка Толић, школски педагог
Милка Мечанин Снежана Тољићбиблиотекар 
Драгана Џекулић  
Милена Крушчић  
Славица Јованић Домари
Душица Бабовић Драган Анђелић
Драгица Пауновић Радомир Ралевић
Радославка Ћурчић  
Слађана Гарић  Библиотека
Гордана Обрадовић  Иванка Танкосић
Весна Тодосијевић  Снежана Тољић