Александра Мишић

                                                    

АЛЕКСАНДРА МИШИЋ

професор српског језика и књижевности

 

Професор Александра Мишић рођена је 1.1. 1970. године у Чачку. Завршила је ОШ „Филип Филиповић“, потом Гимназију у Чачку. Студије књижевности на Филолошком факултету у Београду завршила је 1993. године (група : српска књижевност и језик). Дипломски рад одбранила је код проф. Слободана Ж. Марковића. Као професор српског језика ради од 1994. године.

У Клубу Гимназије припремила је књижевно вече о Јовану Дучићу 1996.

У оквиру циклуса „Четвртком у Гимназији“ који се одржавао током 1997. године, проф. Мишић одржала је јавни час о песнику Милошу Црњанском .

У школској 2005/ 2006. била је ментор и писац рецензије ученику Стефану Мишковићу, (касније проглашен и ђаком генерације), на литерарном конкурсу „Десанка Максимовић“ . Конкурс је организовала Ваљевска гимназија и Стефан је освојио прво место и награду – штампање збирке песама „Сјај једног тренутка“ у издању Српске књижевне задруге.

Водила је летопис школе 2005- 2009. године.

На литерарним конкурсима (Дисово пролеће, „Шантићеви дани“, Лимске вечери поезије, Београдско огледање, Вукова задужбина,“Душко Трифуновић“ Кикинда, „Мика Антић“ Бачка Паланка ...) њени ученици освајали су највише награде. Од многих имена, издвајају се, по таленту и вишеструко награђивани, Василија Зоћевић, Анђела Ловречић и Лазар Биорац, сада студенти филолошких факултета.

Професор Александра Мишић одржала је успешне угледне часове : „Деспот Стефан Лазаревић као владар и песник“ 2016. у корелацији са историјом са проф. Славицом Негојевић 2013. и „Андрићев роман „На Дрини ћуприја“ у корелацији са историјом , са проф. Драгицом Јековић, 2014. године. Угледни час под називом „Просветитељство, одлике, значај, одјеци“ проф. Мишић одржала је 2016. године.

Осмислила је бројне песничке вечери :

- „Јапан у срцу“ о култури и обичајима Јапана, 2014.

- „Русија у срцу“, (песме руских песника казивале и колеге) , 2014.

- „Имао се рашта и родити“, вече посвећено стваралаштву П.П. ЊегошА ( поезију казивале колеге-професори Гимназије), 2013.

- „Србија виђена очима Американца“, гост- Чарлс Кетер из Канцеларије за међународне односе у Новом Саду , 2014.

- о Милошу Црњанском : „Од Сербије до Суматре“ ( адаптација драме „Маска“), 2013.

- „Напред у славу“, програм посвећен истакнутом мајору Првог светског рата , Драгутину Гавриловићу, нашем Чачанину, ( у Дому културе и реприза у Гимназији), 2014.

- о стваралаштву завичајног песника Ранка Симовића у оквиру пројекта РЦ , 2016.

- „И сад твоји прсти пишу моју песму“ ( поетско-сценско вече у оквиру манифестације 2013. „Дисово пролеће“, у сарадњи са колегиницама из Економске и Техничке школе, у Дому ученика ).

- вече са глумцем Милутином Милошевићем, у оквиру прославе 180 година Гимназије 2017.

- вече посвећено проф. к њижевности Надежди Наци Ерић, ( са колегиницом Аном Ранђић) 2017.

- предавање Јасне Димитријевић, директора Коларчеве задужбине „Културне потребе младих , 2017.

Осмислила представљање књига ( уз присуство аутора):

-          После шездесет година“ Ранка Симовића о сећањима некадашњег гимназијалца 2012.

-          Хвалоспеви смислу“ Душка Јевтовића 2015.

-          Terra d` oro Милкице Милетић( роман је добио Деретину награду) 2013.

-          Благословени и проклети“ Миће Миловановића 2013.

-          Ходочашће у земљи вукова“ 2014.

-          Зашто сам живео само један сат“ Виктора Давидовића у Дому културе 2018.

-          Ходочашће на исток“ Милорада Токовића у Дому културе 2017.

-          Мој рођак Фејсо“ арх. Душка Милошевића 2017.

-          Искушеник“ Богдана Максимновића“ 2017. У  Удружењу књижевника и реприза у Дому културе у Чачку

Учествовала у програму „Стиховање изнутра“ у организацији РЦ , 2018.

У току школске 2017/2018. године била је ментор Анастасији Рогановић у оквиру истаживачког пројекта РЦ. Анастасија је освојила прво место на Републичкој смотри талената одбранивши рад на тему „Говорна култура гимназијских професора“.

У више наврата била је члан жирија на такмичењима у лепом говору, рецитовању и на литерарним конкурсима.

Присуствала је многим семинарима и стручним скуповима („Израда и примена тестова знања“, „Добра припрема за час-успешан час“, „Тематски и интердисциплинарни приступ планирању наставе“, „Формативно оцењивање у средњем образовању“, „Зашто је важно самовредновање ученика“, „Портфолио запослених у образовању- фактор професионалног развоја“, „Рад одељењских старешина и одељењских заједница“, „Управљање стресом деце, наставника и родитеља“, присуствовала Првој Међународној конференцији наставника и стручних сарадника Моравичког округа „Оснаживање професионалних компетенција запослених у образовању“ итд)

Рецензије књига:

-          Гарсон је имао душу“ професора Љубомира Радивојевића Шаје

-          Искушеник“ Богдана Максимовића

-          Зашто сам живео само један сат“ Виктора Давидовића“

-          Флаута-фрула од искона“ проф. Миодрага Азањца

 -      "Делиријум" Миће Миловановића

-      "Очи" Јелене Ћусловић 

 

Одговорни уредник, лектор и коректор Годишњег извештаја од 2017. године.

 

Организовала је у Гимназији  промоције књига Александра Бећића (25.12. 2018) и Јелене Ћусловић (17.1.2019).

Са колегама Владимиром Димитријевићем, Слободаном Николићем, Аном Ранђић и Милошем Ирижанином говорила је о поезији Бране Петровића на књижевној вечери у Гимназији у марту 2019.

Ментор је ученицима Гимназије у Регионалном центру за таленте у школској 2018/2019.  (Лука Дамјановић I1 освојио је друго место на Републичком такмичењу у Панчеву, Милица Стојић II9 остварила је пласман на Републичко такмичење, а Вања Гостиљац II9 добила је специјалну диплому и максималан број поена за одбрану рада на Регионалном такмичењу).

На највишем нивоу такмичења у лепом говору (окружни ниво) њена ученица Милица Јовановић IV5 освојила је у јануару прво место.

У оквиру конкурсаДисово пролеће, који расписује Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” из Чачка, у области поезије њена ученица Јана Радмилац II9 освојила је друго место.

У октобру 2018. Била је рецензент књиге „Искушеник“ Богдана Максимовића у Народној библиотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу, док је у истом овом месецу говорила на књижевној вечери  у Сремским Карловцима. У новембру је о књизи истог аутора говорила у Кући Ђуре Јакшића у Београду.

Припремила је ученике заВече хумора и сатиреу децембру 2018. и Вече руске књижевности14.11. 2018.

У част Светског дана поезијеимала је у марту са ученицима одељења I1 јавни поетски час на Градском тргу  у јуну  2019.

У фебруару 2019. говорила је у Дому културе, поред колеге Владимира Димитријевића и ауторке, о роману„Очи” Јелене Ћусловић.

У фебруару 2019.   учествовала је на представљању романа „Делиријум“ чачанског књижевника Миће Миловановића  (прво књижевно вече у новој библиотеци).

У јуну 2019.   припремила је програм „Степенице” у Дому културе у коме је учествовало двадесет ученика Гимназије. Том приликом, ученици од првог до четвртог разреда казивали су поезију на турском, грчком, руском и хебрејском језику и извели сценске приказе савремених српских аутора. У истом месецу говорила је на представљању талената Регионалног центра из области књижевности у Дому културе.

Учествовала је на неколико стручних скупова (о поезији Бране Петровића поводом јубилеја школе у Слатини, на јавној расправи Програмског савета РТС-ао језику и писму, на Стручном скупу о поезији Добрице Ерићау Градској библиотеци).

Члан је Главног одбора манифестације „Дисово пролеће”.

Објављен јој је стручни рад у методичком часопису „Школски час” (двоброј 3-4 за 2019).

Претрага